De Angst Regeert

De kiezer heeft gesproken en ‘strategisch’ gekozen. Maar wat is er strategisch aan vier jaar stilstand en geruzie?

Twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan, zowel in program als in uitgangspunten, mogen het nu waarschijnlijk met elkaar gaan uitvechten. De VVD heeft een stevige ruk naar rechts moeten maken, de PvdA naar links, onder druk van de vleugelspelers. En nemen elkaar dit kwalijk, bovendien. Plus en min heffen elkaar op. Bloedeloze compromissen zijn ons deel: een perverse mix van optuigen hier en uitkleden daar. Oude politiek pur sang.

Het wrange gevolg zal zijn dat beide partijen vooral beleid gaan maken op dat terrein waar ze elkaar wel gemakkelijk vinden en waar op dit moment een klein brandje woedt: Europa. En laat dat nou net het terrein zijn waarover de kiezers zeer sceptisch en verdeeld zijn, de strategische stemmers incluis, juist die strategische sukkels.

Want alle triomfantelijk gekraai van Eurofielen ten spijt: de Eurosceptici zijn niet verdwenen, ze hebben alleen ‘strategisch’ gekozen. Om te voorkomen dat er een te rechts/links kabinet zou komen, hebben ze zich verzameld rond de vlag van de twee grootste alfamannetjes en hun Euroscepsis tijdelijk en met veel pijn in het hart ingeslikt.

Nederland heeft dan ook niet voor Europa gekozen, ook niet voor stabiliteit, maar voor stilstand. Waarom? Uit angst. Angst voor het tegenkamp. En angst leidt tot verlamming.

Zo krijgen we wederom de regering die we verdienen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Angst Regeert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s